Turfschip van Breda | De Spaansche Brabander

Turfschip van Breda

Turfschip van Breda

In één van de spannendste periodes van onze Vaderlandse geschiedenis, de Tachtigjarige Oorlog, wordt een gewaagd plan ten uitvoer gebracht. Deze list, een moderne variant op het Paard van Troje, kan de dood betekenen van 70 soldaten, die onder arre omstandigheden opeengepakt zitten in het ruim van een turfschip. Hoe hebben zij deze legendarische tocht beleefd?

Dit verhaal, de verovering van het kasteel van Breda door middel van de List met het Turfschip, heeft door de eeuwen heen velen geïnspireerd. Het was de inspiratie tot het maken van gedichten, prenten, boeken, schilderijen en penningen. Maar nog niet eerder was dit historische verhaal de inspiratie tot het maken van een stripboek. Tot nu!

De Spaansche Brabander heeft als belangrijkste doelstellingen het versterken, vertellen en het verder onder de aandacht brengen van de verhalen van de Baronie en de stad Breda. Het verhaal van de List met het Turfschip is één van de meest bekende verhalen van Breda. En was ook de inspiratie voor de Stichting de Spaansche Brabander om dit verhaal opnieuw te vertellen, maar dan in stripvorm.

Mede dankzij de vele sponsors, waaronder de Geschiedkundige Kring ‘De Oranjeboom’, de provincie Noord-Brabant en de Stichting Adriaan van Bergen uit Leur, is het na een bijna 2 jaar voorbereiding is het gelukt om dit legendarische verhaal, in nauwe samenwerking met tekenaar Roelof Wijtsma, op een spannende en uitdagende manier in beeld te brengen.

Belangrijkste uitgangspunten bij het maken van deze strip waren niet alleen dat het verhaal historisch klopt, maar bovendien dat het verhaal op een nieuwe en vernieuwende manier wordt verteld, dat het voor iedereen duidelijk is wat het verhaal van het Turfschip bijzonder maakt en dat er een koppeling is naar het heden en het verleden. Met de opzet van dit stripboek wordt beoogt dat het besef ontstaat, dat geschiedenis niet slechts iets is wat is geweest en waarover je alleen maar kan lezen in boeken, maar wat je nog dagelijks tegenkomt in je directe leefomgeving en een functie heeft.

Wij zijn ervan overtuigd dat wij met deze strip iets heel moois in handen hebben, wat jongeren en volwassen nog vele jaren zal moeten kunnen boeien.

Het stripboek is nog verkrijgbaar! Het stripboek is onder andere te koop bij de VVV Breda en is te bestellen via Van Ditmar Boekenimport

Cover Turfschip titel 1

Lovende recensies voor Het Turfschip van Breda
Na de publicaties hebben wij veel mooie feedback mogen ontvangen. Niet alleen in de pers, maar bovendien ook van de afnemers van de strip en de velen die de strip gekocht hebben. Heel veel dank hiervoor! Op enkele websites zijn ook recensies verschenen. Hieronder volgt een selectie van de recensies en perspublicaties.

– Perspublicatie Breda Vandaag
– Perspublicatie Breda Dichtbij
– Recensie Boekenkrant.nl
– Recensie Turfschip
– NBD biblion

 

De Spaansche Brabander

Caminin önünde ve iki yanında geniş cami halısı dış avlusu olup bunun çevresi pencereli duvarlarla çevrilidir. Bu avulya 3 ü cephede olmak üzere, 8 kapıdan girilir. Şadırvan avlusu, 26 adet granit mermer ve porfir sütuna oturtulmuş, 30 kubbeyle çevrili geniş alandır. Mermer döşemeli bu geniş sahanın ortasında 6 mermer sütunlu şadırvan, sahanın azametini gösterir. Şadırvanın kemerleri, kabartma olarak Rumi geçmelerle ve köşebentleri, kabartma, lale ve karanfil motifleriyle bezelidir. İç avluya, biri cepheden ikisi yandan olmak üzere herbiri merdivenli 3 kapıdan girilmektedir.
Caminin önünde ve iki yanında geniş cami halısı dış avlusu olup duvarlarla çevrilidir. Zemin kaplama malzemesi kategorisine giren cami halıları, cami ye girerken ilk göze çarpan bir dekordur. Dekoru farklı yapan ise, halıdaki desen, ipliğin kalitesi ve motifteki göz alıcı tasarımlardır. Betonarme zemini kaplamasının dışında cemaatin rahat bir şekilde ibadet etmesini sağlayan cami halıları kaliteli malzemelerden ipliklerden üretilir. Halının dokusundaki sıklıkla orantılı olan kalite, dokunulduğunda kendini belli eder. Bu avulya 3 ü cephede olmak üzere, sekiz kapıdan girilir. Avlusu, 26 adet granit mermer ve porfir sütuna oturtulmuş, 30 kubbeyle çevrili geniş alandır. Mermer döşemeli bu geniş sahanın ortasında 6 mermer sütunlu şadırvan, sahanın azametini gösterir. Şadırvanın kemerleri, kabartma olarak Rumi geçmelerle ve köşebentleri, kabartma, lale ve karanfil motifleriyle bezelidir. İç avluya, biri cepheden ikisi yandan olmak üzere herbiri merdivenli 3 kapıdan girilmektedir.